Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
  Testează orice număr de telefon
Peste 8 milioane de numere de telefon și-au schimbat operatorul, dar nu și utilizatorul

Data: 21.10.2021



În cei 13 ani de când a fost lansat serviciul de portabilitate, care oferă utilizatorilor libertatea de a-și alege cea mai potrivită ofertă pentru nevoile lor de consum păstrându-și numărul de telefon, peste 8 milioane de numere de telefon au fost transferate între rețelele de telefonie fixă și mobilă din România. În acest an, au fost portate aproape 850.000 de numere de telefon, 95% dintre ele fiind de telefonie mobilă.

13 ani de portabilitate

De la 21 octombrie 2008, când a fost lansat serviciul de portabilitate, s-au portat în total 8.132.871 de numere de telefon, dintre care 7.176.619 sunt numere de telefonie mobilă şi 956.252 sunt numere de telefonie fixă.

Statistici portabilitate 2021

De la începutul acestui an până la 15 octombrie au fost portate 849.434 de numere de telefon, din care 804.890 sunt numere de telefonie mobilă şi 44.544 sunt numere de telefonie fixă.

În această perioadă, RCS&RDS a primit în reţea prin portare 431.185 de numere de telefonie mobilă, urmat de Orange cu 113.141 numere portate, Vodafone cu 108.850 de numere, Telekom Romania Mobile Communications cu 77.630 de numere şi Telekom Romania Communications cu 74.070 de numere portate.

În ceea ce privește telefonia fixă, RCS&RDS a primit în reţea 24.461 numere, Vodafone 6.143, GTS Telekom 5.167, Orange 5.120 și Telekom Romania Communications 1.582 de numere.

Sesizări primite de la utilizatori

ANCOM a primit în anul 2021 un număr de 191 de sesizări de la utilizatori cu privire la desfăşurarea procesului de portare, principalele probleme sesizate vizând termenele asociate procesului de portare, anularea portării sau existența unor probleme tehnice.

Informarea utilizatorilor

Utilizatorii au la dispoziție site-ul www.portabilitate.ro, unde pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, chiar dacă a fost portat. Totodată, site-ul oferă detalii cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a porta un număr de telefon, răspunsuri la întrebări care apar frecvent în situaţia portării numerelor, dar şi sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare. 



Vrei să îţi portezi numărul? Iată 10 lucruri pe care trebuie să le ştii: 1. Informează-te în legătură cu ofertele tuturor furnizorilor şi alege-o pe cea care ţi se potriveşte mai bine. 2. Verifică însă cu atenţie şi contractul pe care îl ai cu furnizorul actual, căci s-ar putea să existe clauze de reziliere sau anumite condiţii de încetare a furnizării serviciilor. 3. Dacă foloseşti o cartelă preplătită. Furnizorii la ale căror servicii se renunță returnează, la cerere, consumatorilor care au plătit servicii în avans creditul rămas neutilizat. Dacă s-a precizat în contract, p...

1. Pot să-mi portez numărul în aceeaşi reţea? Nu. Portabilitatea există tocmai pentru a-ţi permite schimbarea reţelei, dacă doreşti, şi, în acelaşi timp, păstrarea numărului de telefon cu care te-ai obişnuit. Portabilitatea permite unui număr să „părăsească” reţeaua în care a fost alocat iniţial şi să fie folosit de acelaşi utilizator într-o altă reţea. Dacă doreşti să rămâi în aceeaşi reţea, dar să îţi schimbi condiţiile contractuale trebuie să discuţi cu furnizorul tău de servicii şi să negociezi condiţii care ţi se potrivesc mai bine. 2. Dacă schimb reţeaua, îmi păstrez „pre...

Odată cu apariţia portabilităţii, identificarea reţelei în care funcţionează un număr după formatul său nu mai este posibilă. De aceea, pentru a evita situaţiile în care utilizatorii ar putea plăti un tarif diferit faţă de cel pe care îl cunosc, fiecare apel provenit dintr-o reţea către un număr care a aparţinut acelei reţele, dar a fost portat, este semnalat apelantului printr-un semnal sonor. Semnalul sonor permite apelantului să întrerupă apelul, să se informeze în ce reţea este portat numărul şi dacă tariful către acel număr este diferit faţă de cel pe care îl ştia. Unii utiliz...
Istoric Contact Disclaimer English